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Division of Quality Assurance 
Residential Care Facility 

Instructions for Capacity Increase 
 
 
General Information and Instructions 
 
Capacity Increase – With no building alterations 
Ohio Administrative Code (OAC) rule 3701-17-52(B) requires a residential care facility (RCF) 
to notify the Director of Health in writing of a bed capacity increase no later than ten (10) 
days after the change occurs if there are no physical alternations. Be advised that an RCF 
may not use any additional beds until an amended license has been issued. 
 
Capacity Increase – With building alterations 
Ohio Administrative Code (OAC) rule 3701-17-52(E) requires an RCF to notify the Director 
of Health in writing if the RCF alters its physical facilities in a manner that increases 
capacity within sixty (60) days prior to the date it desires to begin filling the new beds. Be 
advised that an RCF may not use any additional beds until an amended license has been 
issued. 
 
If your application is incomplete or is not accompanied by the required documents below, 
approval may be delayed, your capacity change documents may be returned to you or your 
request may be denied. 
 
Required Documents: 
 

The following documents must be submitted as a complete packet to the Ohio Department 
of Health at the address provided below.  
 

1. A letter requesting a capacity increase on facility letterhead and signed by the 
administrator or other authorized representative. Your letter must include the 
following information: 
  

a. License number (e.g., 1234R) 
 

b. The current capacity, the number of additional beds; and the total proposed 
capacity (e.g., facility currently has fifty (50) beds and is requesting an 
increase of ten (10) beds, resulting in a total proposed capacity of sixty (60) 
beds  

 
c. Details related to the capacity increase such as relocation, alteration 

construction, renovation or change of use of rooms 
 

d. The requested effective date of the capacity increase 
 

2. An 8 1/2" x 11" schematic drawing (floor plan) of the facility, clearly identifying 
rooms, including room numbers, number of beds in each room, dimensions of the resident 
rooms and location of new beds 
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3. A copy of the facility’s most recent State Fire Marshal Inspection report documenting 
that the RCF is in compliance with the state fire code  
 

4. A copy of the facility’s Certificate of Occupancy permit  
 

Submit documents to:  
 
Ohio Department of Health  
DQA/BIOS – Licensure Program 
246 North High Street  
Columbus, Ohio 43215 

 
On-Site Inspection 
 
An on-site inspection to determine compliance with the RCF rules may be required prior to 
approving the capacity increase.  If an inspection is required it is generally scheduled 
within eight (8) weeks of receipt of a complete application.  
 
Contact Information 
 
If you have any questions regarding the process to increase your capacity, e-mail the 
Division of Quality Assurance, Licensure Program at liccert@odh.ohio.gov or call (614) 466-
7713.  
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