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The new statewide sewage rules in Chapter 3701-29 of the Ohio Administrative Code bring about 
changes in all aspects of sewage treatment, including the collection and transportation of domestic 
septage from on-site sewage treatment systems. 
 

Any person who engages in the collection, transportation, disposal, and/or land application of 
domestic septage is considered a septage hauler.  Septage haulers are required to comply with all 
applicable rules within OAC 3701-29. 
 
 

Q: Under the new rules, do I pay any 
registration fees to the state? 
 

A: Septage haulers are required to register with the 
board of health in each district where work is 
performed.  Registration fees are set and collected 
by the local health districts.  ODH does not receive 
any portion of the local registration fee. 
 
Q: Am I required to be bonded? 
 

A: Yes.  The law requires statewide bonding for 
septage haulers, STS installers, and service 
providers.  The law also prohibits any local health 
district from requiring additional bonds for these 
categories of registration [ORC 3718.02 (A)(8)].  
The original bond document is to be submitted to 
ODH.  The septage hauler bond amount is 
$25,000.  The statewide septage hauler bond form 
is available on the ODH website. 
 
Q: Am I required to have my truck(s) inspected 
by every health department where I register? 
 

A: The new rules allow you to have each truck 
inspected once by the local health district where the 
company is based in lieu of inspections by each 
local health district where work is performed [OAC 
3701-29-03 (I)(5)].  The inspection must be 
completed using the Septage Hauler Truck 
Inspection Report and a copy provided to each 
local health district at the time of registration. 
 
Q: Am I required to use ODH’s pumping report? 
 

A: Yes. The rules require that pumping and 
disposal records be provided on a form developed 
by ODH [OAC 3701-29-20(C)]. This helps ensure 
the information provided to the homeowner and the 
health district is consistent across the state.  The 
uniform pumping report will also eliminate the need 
for any local forms that may be required by local 
health districts for pumping records. 
 

Q: Where do I get copies of the required form 
for pump reports? 
 

A: The Septage Pumping Report form is available 
on the ODH website in electronic form that you can 
download and print copies as needed.  Some local 
health districts have indicated they will provide 
copies of the form to their registrants.  Contact the 
local health districts where you register to see if 
they are providing copies.  
 

ODH will also provide an electronic fill-in version of 
the form on the ODH website that can be 
downloaded and used to complete the record 
electronically prior to printing. 
 
Q: Why do I have to inspect the tank(s)? 
 

A: The new rules require information about the 
condition of the tank be provided at the time a tank 
is pumped and cleaned. [OAC 3701-29-20(C)]   
The legislature that required the new sewage rules 
recognized that the reason most sewage treatment 
systems fail is because homeowners don’t maintain 
their systems, in part because they are not aware 
of the required maintenance until it is too late. 
The information provided on the pumping report will 
inform the homeowner of any issues related to the 
tank that need to be addressed to ensure the long-
term sustainability of the system.  

Q: What if I can’t see everything that’s included 
on the pump report? 
 
A: Pumpers are expected to report on what can be 
seen at the time the system is pumped.  If specific 
inspection items 
are not visible 
on the tank, 
mark the form 
as inconclusive 
or not visible. 
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Q: Am I required to make repairs to correct 
issues identified on the pumping report? 
 
A: You are not obligated to correct any issues 
identified on the pumping report.  You may choose 
to offer the necessary services to correct the 
issues.  ODH has previously provided guidance on 
activities, including minor repairs, which can be 
completed by a registered septage hauler without 
requiring additional registration as an installer or 
service provider. (see Sewage Treatment Systems 
Contractors’ Allowable Activities by Category of 
Registration) 
 
Q: Do I have to complete a separate form for 
each location when I pump portable toilets? 
 
A: A separate pumping report 
has been developed for the 
purpose of tracking and 
reporting on the portable 
toilet pumping.  The Portable 
Toilet Septage Pumping 
Report is available on the 
ODH website and is also 
available as an Excel 
worksheet upon request.  It is 
intended to collect summary 
information, including the 
date, total volume of septage 
pumped, and disposal facility. 
 
Q: Why am I required to submit a copy of the 
pump report to the health department? 
 
A: The law passed by the legislature included a 
provision that required local health districts begin 
tracking maintenance activities on all sewage 
treatment systems through an Operation & 
Maintenance (O&M) program.  Submission of the 
pumping reports ensures that this maintenance 
activity is reported to the local health district for 
inclusion in the O&M program. 
 
Q: How long do I need to keep my copies of the 
pump reports? 
 
A: Septage haulers are required to retain copies of 
pumping reports for a period of five years.  The 
pump reports can be maintained in either paper or 
electronic form. [OAC 3701-29-20 (C)] 
 
 
 

Q: How long do I have to submit the pump 
report to the health district after the tank is 
pumped? 
 
A: Reporting requirements are established by the 
board of health.  Contact each local health district 
where you register for the required reporting 
frequency and method of submission (paper or 
electronic).  At a minimum, the new rules require 
records regarding operation and maintenance 
(including pumping reports) be reported to the local 
health district within sixty days of the maintenance 
activity. [OAC 3701-29-19 (C)(1)] 
 
Q: What do I do if I want to land apply domestic 
septage? 
 
A: Land application sites must be inspected and 
permitted by the local health district prior to land 
application.  The permit for a land application site is 
valid for one year from the date of issuance.  All 
land application activities must be done in 
accordance applicable federal, state, and local 
regulations, including 40 CFR 503. 
 
Q: Can my local health district prohibit me from 
land application of septage? 
 
A: Yes, the local health district has the option to 
adopt local rules that prohibit, restrict, or limit the 
land application of septage within its jurisdiction. 
[OAC 3701-29-20 (A)] 
 

 

 
Additional Resources: 
 

For more information about STS contractor 
registration requirements, visit:  
 

http://www.odh.ohio.gov/odhprograms/eh/sewa
ge/Contractor/Registration%20Requirements.a
spx 
 
Information about the Ohio Department of Health 
Residential Sewage Program can be found at: 
 

http://www.odh.ohio.gov/odhprograms/eh/sewage/s
ewage1.aspx  
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